Adjunkt
Biostatistik og epidemiologi
Kurset er en del af

De studerende introduceres til specifikke epidemiologiske metodologiske udfordringer, og der gives en grundig indføring i multiple lineære og logistiske regressionsanalyser.
Kurset er en overbygning på efterårets obligatoriske kursus Intro til epidemiologi og biostatistik og har som hovedformål at gøre de studerende fortrolige med multiple regressionsanalyser af data fra epidemiologiske studier samt epidemiologiske udfordringer med hensyn til effekt af bias, confounding og interaktion.
Kurset vil bestå af forelæsninger vekslende med praktiske øvelser. I statistikdelen af kurset benyttes statistikprogrammet R og som en del af forberedelsen forventes de studerende, udover at læse, at arbejde med en række træningsaktiviteter i statistiske analyser af epidemiologiske data forud for hver undervisningsgang. I epidemiologidelen diskuteres metodologiske aspekter af tidsskriftsartikler.
Kursusleder og underviser
Kursusinformation
Indhold og kursusmål
Kurset er en overbygning på efterårets obligatoriske kursus i Introduktion til epidemiologi og biostatistik. Kurset vil bestå af forelæsninger vekslende med diskussion af metodologiske aspekter af tidsskriftsartikler og praktiske øvelser i R.
Emner:
Confounding og bias. Epidemiologiske studiedesigns. Systematiske reviews og metaanalyser. Hypotesetests. Tabelanalyser. Simpel og multipel regression (primært lineær og logistisk, kort introduktion til Cox). Linearitet. Effektmodifikation. Stikprøvebestemmelse og powerberegninger.
Ud fra konkrete datasæt undervises i planlægning, udførelse, fortolkning og præsentation af statistiske analyser.
Kursusmål
Efter endt kursus forventes den studerende at kunne:
Viden
- Forklare bias og confounding.
- Redegøre for de mest almindelige epidemiologiske studiedesigns.
- Redegøre for systematiske reviews og metaanalyser.
- Redegøre for de almindeligst forekommende datatyper: kontinuerte, diskrete, kategoriske, binære samt levetidsdata. Dertil uafhængige vs parrede (matchede) data.
- Forklare de oftest forekommende analyser (simple sammenligninger såvel som multiple regressionsmodeller). Herunder redegøre for disse modellers forudsætninger og resultater (modelantagelser og fortolkninger).
- Reflektere over statistikkens betydning på det sundhedsvidenskabelige område. Herunder beskrive designets såvel som den statistiske usikkerheds betydning for sundhedsvidenskabelige undersøgelser.
Færdigheder
- Gennemføre konkrete simple såvel som multiple regressionsanalyser ved brug af R.
- Begrunde valg af statistisk metode til analyse af en konkret problemstilling knyttet til et specifikt datasæt. Herunder vurdere om analysens forudsætninger (modelantagelserne) er opfyldt.
- Fortolke resultaterne af simple såvel som multiple regressionsanalyser, der i princippet kunne være udført med et hvilket som helst statistisk software.
- Præsentere resultaterne af de statistiske analyser klart og lødigt. Herunder bedømme designets og den statistiske usikkerheds betydning for analysens konklusioner.
- Udforme statistiske rapporter med en klar problemformulering, metodegennemgang, resultatpræsentation, diskussion og konklusion herunder kursets obligatoriske rapport.
- Læse og bedømme statistiske og epidemiologiske oplysninger i rapporter, videnskabelige artikler og medier.
Kompetencer
- Overføre basal statistisk teori, metode og ræsonnement til anvendelse indenfor det sundhedsvidenskabelige område i det efterfølgende arbejdsliv.
- Selvstændigt planlægge og udføre statistiske analyser.
- Indgå professionelt i sundhedsfagligt projektsamarbejde hvor statistiske oplysninger har betydning enten som produkt af eller som beslutningsgrundlag for det overordnede projekt.
Undervisningsform og evaluering
Kurset vil bestå af forelæsninger vekslende med praktiske øvelser. I statistikdelen af kurset benyttes statistikprogrammet R. I epidemiologidelen diskuteres metodologiske aspekter af tidsskriftsartikler.
Egen computer med adgang til internettet skal medbringes til undervisningen. Statistikprogrammet R kan downloades gratis fra internettet. Kurset baseres primært på base R af hensyn til begyndere og for at sikre at R-koden er langtidsholdbar; base R er de funktioner som ligger i Rs default installation og som vedligeholdes af R Core Team.
Evaluering:
For at bestå kurset skal deltagerne aflevere en obligatorisk grupperapport (2-3 deltagere) baseret på analyser af data fra et epidemiologisk studie beskrevet i en tidsskriftartikel.
Datoer for undervisning og eksamen
Undervisningsdatoer for forår 2025:
24. april, 1., 8., 15. og 22. maj, 12. og 19. juni
Eksamen:
Opgaven udleveres d. 22. maj og afleveres d. 13. juni
Kriterier for optagelse
Biostatistik og epidemiologi - kan tages, når man har gennemført Introduktion til epidemiologi og biostatistik eller har tilsvarende forudsætninger.
Derudover gælder de almindelige krav til optagelse på MPH-uddannelsen, se disse: https://mph.ku.dk/optagelsen/
Pris og betalingsbetingelser
Biostatistik og epidemiologi koster 11.250 kr. Kurset skal være betalt, inden du kan starte.
Se betalingsbetingelser her: https://mph.ku.dk/uddannelsen/pris/
Sted
Københavns Universitet
Center for Sundhed og Samfund
Øster Farimagsgade 5
1353 København K
Kontakt
MPH-uddannelsen
Gitte Hansen, giha@sund.ku.dk
www.mph.ku.dk