Adjunkt
Forebyggelse og social ulighed i sundhed
Kurset er en del af

I de sidste årtier er indkomstuligheden mellem økonomisk privilegerede og mindre privilegerede befolkningsgrupper steget markant i Danmark og de fleste andre lande. Samtidig ses en betydelig stigning i den sociale ulighed i helbred og dødelighed mellem indkomst- og uddannelsesgrupper.
Social ulighed i sundhed betyder, at helbred bliver ringere og levetid kortere med faldende social position.
Kurset giver en grundig indsigt i, hvordan determinanter for sundhed og deres fordeling på socialgrupper påvirker den sociale ulighed i helbred og dødelighed. I kurset gennemgås og diskuteres teorier, der kan bidrage til at forklare udviklingen i social ulighed i forskellige velfærdsstater. Strategier til forebyggelse af social ulighed gennemgås, ligesom effekter af velfærdsstaters forskellige politikker diskuteres.
Indhold og emner
- Data til analyser af social ulighed
- Udviklingen i social ulighed i sundhed
- Determinanter og helbred – hvad og hvordan måles?
- Mekanismer – tidlig udvikling, social position, sygdomsårsager og konsekvenser
- Sundhedskonsekvensvurdering
- Teoretiske forklaringer på social ulighed i sundhed
- Social ulighed i sundhed i et livsforløbsperspektiv
- Makroniveau forklaringer på tværnationale forskelle i social ulighed i sundhed
- Hvilke indsatser kan reducere social ulighed i sundhed
- Ulighed i adgang til sundhedsvæsenet
Ulighed i sundhed er stigende i Danmark, afstanden mellem de bedst og dårligst stilledes sundhed og sygdom øges. Konsekvenserne heraf er store, både for den enkelte og for samfundet. Valgfaget på MPH giver en indføring i, hvilke årsager og mekanismer, der har betydning for denne udsathed for sundhedsrisici og sygdom i forhold til social position, og bidrager med konkret viden om tilrettelæggelsen af forebyggelsesindsatser med potentiale til at reducere denne ulighed.
Kursusleder
Kursusinformation
Kursets mål og indhold
Valgfaget har til formål at skærpe de studerendes evne til at gennemskue hvilke årsager og mekanismer, der skaber social ulighed i sundhed og hvordan konsekvenser af helbredsproblemer afhænger af social position. Desuden er det formålet, at ruste de studerende til at kunne vurdere forebyggelsesinterventioners potentiale til reduktion af social ulighed i sundhed og at tilrettelægge konkrete forebyggelsesindsatser.
I kurset gennemgås og diskuteres determinanter for sundhed og deres fordeling på socialgrupper, samt hvordan ulighed i fordelingen af disse påvirker den sociale ulighed i helbred og dødelighed. Udviklingen i social ulighed i Danmark og andre lande beskrives og diskuteres. Forskellige forebyggelsesstrategier til forebyggelse af social ulighed gennemgås, ligesom effekter af velfærdsstaters forskellige politikker diskuteres bl.a. med fokus på om/hvordan ulighed i sundhed søges reduceret. Desuden gennemgås og diskuteres teorier, der søger at forklare udviklingen i social ulighed i forskellige velfærdsstater.
Kurset gennemgår eksempler på epidemiologisk og sociologisk forskning om årsager til og konsekvenser af social ulighed i sundhed. Eksempler på sundhedskonsekvensvurdering som redskab til beregning af effekten af en tilstræbt forebyggelsesintervention gennemgås. Udvalgte interventionsstudier gennemgås, og det diskuteres hvilke forebyggelsesindsatser, der bidrager til reduktion af uligheden – herunder strukturelle indsatser med inddragelse af flere sektorer i samfundet.
Undervisningsform og evaluering
Kursusform:
Holdundervisning og øvelser
Evaluering:
For at bestå kurset skal deltagerne aflevere en besvarelse på en problemstilling i relation til forebyggelse og social ulighed i sundhed
Datoer for undervisning og eksamen
Undervisningsdage i foråret 2025:
23. og 28. april, 5., 12.,19. og 26. maj og 2. juni
Eksamen:
Opgaven udleveres d. 10. juni og afleveres d. 17. juni
Kriterier for optagelse
Der gælder de almindelige krav til optagelse på MPH-uddannelsen, se disse: https://mph.ku.dk/optagelsen/
Pris og betalingsbetingelser
Forebyggelse og social ulighed i sundhed koster 11.250 kr. Kurset skal være betalt, inden du kan starte.
Se betalingsbetingelser her: https://mph.ku.dk/uddannelsen/pris/
Sted
Københavns Universitet
Center for Sundhed og Samfund
Øster Farimagsgade 5
1353 København K
Kontakt
MPH-uddannelsen
Gitte Hansen, giha@sund.ku.dk
www.mph.ku.dk