Adjunkt
Forebyggelse og sundhedsfremme
Kurset er en del af

Hvorfor forebygger vi? Skal vi forebygge? Og hvordan forebygger vi bedst?
Tidligere tiders forebyggende indsatser var målrettet smitsomme sygdomme, men i Danmark såvel som global betyder aldrende befolkninger en stigning i forekomsten af kroniske sygdomme. Dette kursus giver et helikopterperspektiv på de største udfordringer vi har i folkesundhed. Vi bevæger os væk fra ansigt-til-ansigt rådgivningen af den enkelte borger til hele befolkningens sundhed, og fra patienten til borgeren, der skal have sunde rammer for at kunne leve et sundt liv. Den studerende får indblik i de sociale og socialpsykologiske samt samfunds- og industriskabte elementer der har betydning for folkesundheden, om eksisterende forebyggelsesstrategier og får eksempler på forebyggelsesprogrammer og deres effekt eller mangel på samme. Kurset spænder bredt over forebyggelse af inaktivitet, rygning, højt alkoholindtag, usund ernæring, stress og psykiske sygdomme, rehabilitering, health litteracy, screening m.m. Den studerende vil på kurset udvikle professionelle kompetencer indenfor prioritering, planlægning, implementering og evaluering af forebyggende og sundhedsfremmende indsatser over for befolkningen.
Du bliver godt rustet både teoretisk og metodisk til forståelse af de politiske processer og strategier, både nationalt og internationalt, der gælder for forebyggelse og sundhedsfremme. Der er tilknyttet et stort antal undervisere til modulet, som bidrager med den nyeste ekspertviden inden for deres områder. Du kommer til at lære en masse om bl.a. adfærdsteorier og etik, mental sundhed, sundhedskompetencer, fysisk inaktivitet, sociale determinanter, rehabilitering, ryge- og alkoholforebyggelse, prioritering af indsatser samt screening og overdiagnostik, og meget mere." Du får samtidigt mulighed for at danne gode relationer sammen med dine medstuderende i forbindelse med gruppearbejde mv.
Kursusleder
Kursusinformation
Kursets mål og indhold
Kurset giver et helikopterperspektiv på de største udfordringer vi har i folkesundhed, og indsigt i evidensbaserede sundhedsfremmende indsatser.
Vi bevæger os væk fra ansigt-til-ansigt rådgivningen af den enkelte borger til hele befolkningens sundhed, og fra patienten til borgeren der skal have sunde rammer for at kunne leve et sundt liv. Den studerende har fået indblik i de sociale og socialpsykologiske samt samfunds- og industriskabte elementer, der har betydning for folkesundheden, hvilke interessenter der modarbejder eller fremmer folkesundhed, arenaer hvor forebyggelse kan foregå samt etik og adfærdsteorier. Den studerende har lært om eksisterende forebyggelsesstrategier og har fået eksempler på forebyggelsesprogrammer og deres effekt eller mangel på samme. Kurset spænder bredt over forebyggelse af usund livsstil, stress og psykiske sygdomme, sundhedsindsatser målrettet etniske minoriteter, rehabilitering, health litteracy, screening m.m. Den studerende har på kurset udviklet professionel kompetence inden for prioritering, planlægning, implementering og evaluering af forebyggende og sundhedsfremmende indsatser over for befolkningen. Kurset har desuden givet den studerende indsigt i den opdaterede internationale evidens på forebyggelsesområdet.
Undervisningsform og evaluering
Forelæsning, holdundervisning med diskussioner og inddragelse af cases samt gruppearbejde.
Forebyggelse og sundhedsfremme evalueres via en 7-dages opgave med efterfølgende mundtlig eksamen.
Datoer for undervisning og eksamen
Undervisningsdatoer i forårssemestret 2025:
21., 23. og 30. januar + 6., 13., 20., 25. og 27. februar samt 6. og 13. marts
Eksamen 2025:
Udlevering af skriftlig opgave d. 20. marst. Aflevering af opgave d. 27. marts. Mundtlig eksamen den 2. eller 3. april
Kriterier for optagelse
Der gælder de almindelige krav til optagelse på MPH-uddannelsen, se disse: https://mph.ku.dk/optagelsen/
Pris og betalingsbetingelser
Forebyggelse og sundhedsfremme koster 11.250 kr. Kurset skal være betalt, inden du kan starte.
Se betalingsbetingelser her: https://mph.ku.dk/uddannelsen/pris/
Sted
Københavns Universitet
Center for Sundhed og Samfund
Øster Farimagsgade 5
1353 København K
Kontakt
MPH-uddannelsen
Gitte Hansen, giha@sund.ku.dk
www.mph.ku.dk