Lektor
Kvalitative analysestrategier
Kurset er en del af

Dette kursus har til formål at ruste de studerende til at planlægge, gennemføre og afrapportere deres eget kvalitative forskningsprojekt, der for eksempel kan danne grundlag for deres masterprojekt.
Vi tager udgangspunkt i deltagernes ideer til konkrete projekter, og kurset sigter mod at gøre deltagerne i stand til at beskrive et projekt med sammenhæng mellem formål, teori og metode. Derudover vil kurset skærpe deltagernes evne til at indsamle, behandle og analysere kvalitative data samt til at foretage kritiske vurderinger af kvalitative studier.
Kursusleder
Kursusinformation
Kursusmål og indhold
Dette valgfag har til formål at ruste deltagerne til at planlægge, gennemføre og afrapportere et kvalitativt forskningsprojekt, der for eksempel kan danne grundlag for deres masterafhandling. Vi tager udgangspunkt i deltagernes ideer til konkrete projekter, og kurset sigter mod at gøre deltagerne i stand til at beskrive et projekt med sammenhæng mellem formål, teori og metode. Derudover vil kurset skærpe deltagernes evne til at behandle og analysere kvalitative data samt til at foretage kritiske vurderinger af kvalitative studier.
Indhold
Undervisningsforløbet vil bringe deltagerne gennem hele forskningsprocessen: fra erkendelsesinteresse over problemformulering, dataindsamling og analyse til afrapportering. Undervejs vil vi blandt andet behandle følgende temaer:
• Erkendelsesinteresse, videnskabsteori og valg af problemformulering
• Typer af kvalitative data
• Metodiske udfordringer i feltarbejdet
• Analytiske positioner
• Afrapportering af kvalitative studier
• Kvalitet i kvalitativ forskning
Undervisningsform og evaluering
Kursusform
Gennem forelæsninger introduceres nogle centrale metodologiske og videnskabsteoretiske spørgsmål, som kursusdeltagerne løbende vil få mulighed for at relatere til deres egne projektplaner. Der afsættes tid til begrænset feltarbejde med henblik på gennemførelse af et mindre interview til brug i eksamensopgaven. Undervisningsformen vil veksle mellem forelæsninger, øvelser, gruppearbejde, fælles diskussioner og i mindre omfang personlig feedback.
På kurset arbejder vi videre med nogle af de problemstillinger, der blev introduceret i Kvalitativ metode: sundhedsvæsen, kultur og samfund. Der forudsættes således et basalt kendskab til kvalitative metoder.
Evaluering
Modulet evalueres som bestået/ikke bestået på baggrund af en skriftlig opgave på 15 sider med afsæt i et selvvalgt pilotprojekt. Opgaven skal beskrive forskningsprocessen i forbindelse med arbejdet med det valgte mini-projekt, herunder videnskabsteoretisk position, formål, datagenerering, analysestrategi samt metodiske refleksioner over processen. Opgaven evalueres internt - med ledsagende kommentarer og forslag - med henblik på, om den studerende demonstrerer forståelse for betydningen af forskellige analysestrategier i teori og praksis; samt om den studerende demonstrerer evne til at reflektere over de forskellige faser i forskningsprocessen.
Undervisning og eksamen
Kurset udbydes næste gang i foråret 2026. Undervisningsdatoer vil blive offentliggjort i efteråret 2025.
Eksamen: Opgaven afleveres i juni 2026
Kriterier for optagelse
Kvalitative analysestrategier - kan tages, når man har gennemført Kvalitativ metode: sundhedsvæsen, kultur og samfund eller har tilsvarende forudsætninger.
Derudover gælder de almindelige krav til optagelse på MPH-uddannelsen, se disse: https://mph.ku.dk/optagelsen/
Pris og betalingsbetingelser
Kvalitative analysestrategier koster 11.250 kr. Kurset skal være betalt, inden du kan starte.
Se betalingsbetingelser her: https://mph.ku.dk/uddannelsen/pris/
Sted
Københavns Universitet
Center for Sundhed og Samfund
Øster Farimagsgade 5
1353 København K
Kontakt
MPH-uddannelsen
Gitte Hansen, giha@sund.ku.dk
www.mph.ku.dk