Argumentationsteori, logik og sprogfilosofi

Kurset giver en introduktion til argumentationsteoriens væsentligste begreber og slutningsformer.
Niveau
Bachelor og BA-sidefag
Startdato
05-02-2025
ECTS
15
Tilmeldingsfrist
01-12-2024

Kurset er delt i tre moduler: Argumentationsteori, logik og sprogfilosofi. Modulerne er vægtet med forskellig tyngde, hvor hovedvægten er lagt på logik.

 

De logiske grundbegreber præsenteres med henblik på en indføring i elementær formel logik. Først præsenteres den studerende for klassisk udsagnslogik, hvor der arbejdes med formalisering af mindre tekster, bevisteori/bevisteoriformater og semantik med særlig opmærksomhed på sandhedstabeller og semantiske tableaux. Siden præsenteres syntaksen for fuld første ordens prædikatslogik, hvor der arbejdes med formalisering af mindre tekster og semantiske afgørelsesprocedurer med særlig opmærksomhed på semantiske tableaux.

 

 

Argumentationsteorien anskues især ud fra et argumentationsanalytisk standpunkt, hvor den studerende præsenteres for redskaber til og erhverver kompetencer i at analysere og vurdere forskelligartede argumenter. Der arbejdes med at identificere argumenter og argumentative strukturer i hverdagslige, filosofiske og videnskabelige ræsonnementer. Redskaberne er i dette modul overvejende uformelle logiske begreber som præmis, konklusion, følgerigtighed, ræsonnement, begrundelse, demonstrativ styrke, etc. I forbindelse med videnskabelig argumentation præsenteres og arbejdes med en simpel teoretisk model.

 

 

Sprogfilosofiens hovedemne er undersøgelsen af, hvad sproglig betydning er. I dette modul trækkes en linje fra logikmodulets redegørelse for semantikken for formelle sprog til sprogfilosofiens undersøgelse af naturlige sprogs semantik. Der holdes fokus på særligt to semantiske funktioner: Reference og prædikation. Den studerende præsenteres for flere klassiske teorier inden for begge emner. Endvidere præsenteres teorier inden for sprogpragmatik, herunder talehandlingsteori.

 

 

 

 

 
  • Kursustype: Aften- og weekendkursus
  • Undervisningsform: Forelæsninger og seminarer
  • Undervisningssprog: Dansk
  • Udbydes af: Institut for Kommunikation (KOMM)
  • Kursusnummer: HFIÅ10132U.

Underviser

Kursusinformation

 

 

 

 

 

 

 

 

Sted

Københavns Universitet
Det Humanistiske Fakultet
Karen Blixens Plads 8
2300 København S

Kontakt og praktisk info

Åbent Universitet, Det Humanistiske Fakultet

Startdato

5. februar 2025