Interview Lone Wandahl Mouyal

Bæredygtighedsret: Få overblik, arbejd med dilemmaerne og udvid dit netværk

Lektor Lone Wandahl Mouyal er kursusleder og underviser på bæredygtighedsret. På kurset får du bl.a. overblikket over reglerne, som findes på området – og så får du mulighed for at arbejde praktisk med dilemmaer og udvide dit netværk.  

På Lone Wandahl Mouyals kontor står en Rubiks terning med de 17 verdensmål. Den løfter sløret for noget af det, som Mouyal har viet en stor del af sin tid til. Nemlig bæredygtighedsret. Et emne som ifølge hende kan være en af løsningerne på de udfordringer, vi står over for, når det gælder bl.a. klimadagsordenen.

Lone Wandahl Mouyal
Kursusleder Lone Wandahl Mouyal

Et ben i hver verden

Lone Wandahl Mouyal er lektor ved det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Her forsker hun i erhvervsret og bæredygtig udvikling, og har især øjnene skarpt rettet mod virksomheders rolle og ansvar i samfundet.

I 2023 udkom derfor bogen Bæredygtighedsret, som Mouyal har været med til at skrive. Her er bæredygtighed, ESG og de talrige regler, som findes på området, i centrum. En af bogens fornemmeste opgaver er at give virksomheder, organisationer, den finansielle sektor og advokatkontorer en survival guide til at forstå reglerne og følge dem.

Men Mouyal har ikke altid bevæget sig rundt på KU’s gange. Hun har også været advokat hos et større globalt advokatkontor og hos en stor dansk bank. Og hos banken kender hun alt til at være en del af et større compliance apparat.

”Meget hurtigt blev jeg konfronteret med flere og flere compliance krav. Mange af dem kom fra EU og var især bæredygtighedskrav, som skulle efterleves”.

Når Mouyal underviser, forstår hun derfor, hvordan det er at navigere rundt i regler og krav på daglig basis.

Hvad får du ud af kurset?

Hvis du tilmelder dig kurset i bæredygtighedsret, kan udbyttet koges ned til tre skarpe bouillonterninger, som du kan koge sammen med dit arbejdsliv.

  1. Du får det store overblik over bæredygtighedsret og de tendenser, som ses i reguleringen. Det betyder også, at du ikke skal i dybden med specifikke regler, som måske er outdated om et år – for udviklingen er hurtig på området. Der er nemlig nogle teknikker, som EU bruger igen og igen, og det er dem, som bliver sat under lup.
  2. Du får føling med de praktiske dilemmaer og den faktiske implementering af reglerne. Kurset er derfor løsningsorienteret.
  3. Mouyal vil trække i sit ESG-netværk, så du kan tale med folk fra både det private og offentlige, som arbejder med de samme problemstillinger som dig.

 Et populært emne

Viden om bæredygtighedsret er et efterspurgt emne i mange virksomheder. Det er nemlig sådan, at EU’s regler i første omgang er rettet mod store virksomheder og den finansielle sektor. Men ifølge Mouyal er der stor sandsynlighed for, at man ikke kan se sig fri for reglerne, selvom man sidder i en lille eller mellemstor virksomhed.

”De små og mellemstore virksomheder er alligevel indirekte ramt af reglerne. Når de store virksomheder skal rapportere, så skal de fx indhente oplysninger fra deres leverandører – og det er ofte små og mellemstore virksomheder. På den måde bliver de alligevel fanget ind af reglerne, fordi de store virksomheder vil arbejde med dem, som overholder reglerne”, fortæller Mouyal.

Hvis man kender sin bæredygtighedsret som lille eller mellemstor virksomhed er man altså mere konkurrencestærk, hvis man vil bejle til de store.

En løsning på et stort problem

Når vi taler om bæredygtighed og jura, bliver koblingen spændende og relevant, fordi juraen kan være et bud på en af løsningerne, hvis du spørger Mouyal.

Juraen er nemlig et adfærdsregulerende værktøj – og hvis vi skal være mere bæredygtige, bliver vi nødt til at ændre adfærd.

Med bæredygtighedsret opstilles der et regelsæt, som fører til en restriktiv praksis, som bl.a. forbrugerombudsmanden kan dømme ud fra. Netop det har vi set eksempler på ift. greenwashing og virksomheders markedsføring.

”Vi ser klart, at virksomhederne har rettet ind og er blevet mere forsigtige, når de vil markedsføre et produkt som grønt, bæredygtigt eller klimavenligt. Tidligere var det virksomhedernes egne moralske og etiske overvejelser, som var deres kompas. I dag har vi fået en del håndfaste regler. Det har også gjort, at nogle har fået ørerne i maskinen, hvilket har skabt større opmærksomhed om emnet”, fortæller Mouyal.

Kan man regulere tillid?

Et andet interessant spørgsmål, som bæredygtighedsret rejser, er, om reglerne kan være med til at skabe større tillid blandt forbrugerne. At man med regeltsunamien fra bl.a. EU nu kan stole trygt på, at man som forbruger faktisk køber et bæredygtigt produkt.

Og lige præcis den vinkel er Mouyal også dykket ned i: ”Det er helt klart noget, som jeg forskningsmæssigt har været optaget af. Altså kan man regulere tillid? Det synes jeg er ret spændende, og det giver anledning til nogle større filosofiske snakke”, pointerer Mouyal.

Et regulatorisk tog

Ifølge Mouyal kan bæredygtighedsret sammenlignes med et regulatorisk tog, som kører med forskellige vogne, og hvor man kan se, at der skal kobles flere vogne på fremadrettet.

Med kurset vil du derfor få en forståelse for, hvad toget består af. Og så kommer du til at kigge i krystalkuglen for at se, hvordan rejseplanen ser ud i fremtiden.

Du kan læse om kurset her: Bæredygtighedsret