Interview med Pia Søltoft
Pia Søltoft er underviser på bæredygtig ledelse. På kurset får du den nyeste viden inden for coaching fra Reinhard Stelter, mens Pia Søltoft stiller skarpt på Søren Kierkegaards filosofi og etik.
Pia Søltoft er tidligere lektor i etik og religionsfilosofi ved Københavns Universitet og har været leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret. Nu arbejder hun som sognepræst både i Esajas Kirke på Østerbro og i Christians Kirke på Christianshavn.
Når hun ikke står i kirkerne, sidder hun bag skrivebordet i hendes eget firma, hvor hun bruger Søren Kierkegaards tanker til at hjælpe kunderne med alt fra personlig udvikling til implementering af etik og bæredygtighed i organisationer.
Og netop den bagage af viden lukker Pia Søltoft op for, når hun igen underviser i bæredygtig ledelse sammen med bl.a. professor i coachingpsykologi Reinhard Stelter.
Personligt lederskab, etik og coaching
Hvis du sidder i undervisningslokalet til sommer, når Pia Søltoft stiller sig foran tavlen, så kan du godt forvente en Søren Kierkegaard-cocktail, som smager af personligt lederskab, etik og coaching.
Det er de tre nedslagspunkter, som hun fremhæver, når hun kort skal fortælle, hvad hendes undervisning vil fokusere på.
”På kurset beskæftiger jeg mig med det personlige lederskab og det at finde sit ideal som menneske og leder. Man skal vælge sig selv på baggrund af idealet. Samtidig går jeg i dybden med etik – nærmere bestemt de dyder og laster, som man kan finde frem til i ens eget liv og ledelse. Derudover er jeg optaget af coaching og Kierkegaards tanker om, hvordan den ene kan påvirke den anden i en både eksistentiel og ledelsesmæssig henseende”.
Kierkegaards vigtigste lektie til lederen
Og netop at finde sit ideal er ifølge Pia Søltoft det vigtigste, ledere kan lære af Søren Kierkegaard, hvis de vil praktisere bæredygtig ledelse ude i virksomhederne.
Pia Søltoft slår nemlig fast, at hvis du finder dit ideal, ved du, hvad du stræber efter som menneske. Det er dit ideal, som driver dig fremad og får dine valg i livet til at hænge sammen.
Det skåner dig også for følelsen af, at dit liv og lederskab består af tilfældige vilkår, som andre har valgt for dig. I stedet finder du ud af, hvad det egentlig er, du vil med dit liv.
Man kan jo argumentere for, at det er store og svære spørgsmål, som der skal tages stilling til og findes svar på, og det er Pia Søltoft til dels enig i.
”Det er jo ikke svært, fordi det er svært at forstå. Det er svært, fordi det er svært at være i livet. Flere kan måske nikke genkendende til, at man lader sig drive lidt rundt i manegen ift., hvad andre gør, eller hvad der betaler sig. Men hvis man gerne vil være på rette spor mht., hvem man er, så bliver man nødt til at finde ud af, hvad der er vigtigere end alt andet – og det er netop dét, Kierkegaard mener med at finde sit ideal”.
Og netop livets store filosofiske spørgsmål er især et emne, som er blevet taget op på ledelsesgangene i de danske virksomheder i løbet af de seneste 10 år.
Ifølge Pia Søltoft har man inden for årrækken kunnet se en eksistentiel vending i vores samfund, som kurset i bæredygtig ledelse netop lægger sig i forlængelse af.
Fra abstrakt til konkret
Hvis du er en af dem, som er nysgerrig på bæredygtig ledelse, så kan du forvente et sommerkursus, som er krydret med både det abstrakte og det konkrete.
Pia Søltoft vil nemlig give dig en gennemgang fra A til Z af Kierkegaards filosofi og tanker. Vi kan altså sige, at vi her bevæger os højt op i helikopteren, og at abstraktionsniveauet derfor vil placere sig i de højere luftlag.
Men på kurset vil du også begynde at flyve lavere, når din nye viden om bæredygtig ledelse og filosofien bag bliver gjort konkret vha. øvelser og samtaler.
Der er stor sandsynlighed for, at du i løbet af de fem dage vil have samtaler i små grupper om etiske dilemmaer, som du selv har oplevet i din tid som leder.
Men du vil også få lov til at deltage i en salon, som efter oplysningstidens og fransk forbillede vil give dig og de andre kursister mulighed for at komme i dybden med forskellige vigtige begreber inden for ledelse.
Dagene er altså spækket med både oplæg, samtaler og øvelser.
Klogere på dig selv
Med kurset i bæredygtig ledelse bliver du bl.a. klogere på Kierkegaard og ikke mindst dig selv, når I sammen på kurset afsøger, hvem I er som personer og ledere.
På kurset kommer du altså i høj grad til selv at være involveret. Man kan sige, at du investerer dine egne erfaringer for at få et godt udbytte.
Hvis din ledelse skal være god og bæredygtig, skal du nemlig ifølge Pia Søltoft være afklaret med dine egne idealer, værdier og kunne forblive tro mod dig selv. Du skal være skarp på, hvad lige præcis du mener, der er det rigtige eller forkerte at gøre i en ledelsessituation – og netop det kan kurset i bæredygtig ledelse hjælpe dig med at få afklaret.
Du kan læse om kurset her: Bæredygtig Ledelse