Kursusdag: Eksponering i kognitiv adfærdsterapi
Eksponeringsterapi er en del af kognitiv adfærdsterapi. Ved behandling af angst (f.eks. social fobi, enkelt fobier, separationsangst, panikangst mv.) er gradvis eksponering et kerneredskab i terapien. Men mange gange kommer terapien til at fokusere mere på tankearbejdet forud for eksponering eller planlægning af eksponeringen frem for egentlig eksponering i terapisessionen. På dette kursus vil der være fokus på, hvordan man som terapeut strukturer og udfører eksponering med klienten.
Forskning viser, at gradvis eksponering er et af de mest virksomme redskaber i arbejdet med angst. Det er vores kliniske erfaring, at det er afgørende for et godt udbytte af terapien, at klienten først afprøver gradvis eksponering med sin terapeut, for på denne måde at blive guidet i, hvordan de efterfølgende skal fortsætte træningen derhjemme. Mange terapeuter kan samtidig være nervøse for at udføre eksponering sammen med klienten.
Kursets formål er at gøre dig som terapeut mere kreativ og sikker i at udføre eksponering i dit daglige arbejde.
Kurset er forhåndsgodkendt af Dansk Psykolog Forening til specialistuddannelsen (find mere information nedenfor).
Undervisere på kurset
Kursusinformation
Hvem henvender kurset sig til?
Kurset henvender sig til psykologer/psykiatere og andet fagpersonale, der arbejder/eller gerne vil arbejde med angst i det daglige. Kurset henvender sig til deltagere, som har et basalt forudgående kendskab til kognitiv adfærdsterapi og søger at opkvalificere færdigheder inden for netop denne ene del af terapien.
Kurset er forhåndsgodkendt af Dansk Psykolog Forening til specialistuddannelsen:
- 6 timer i Specialistuddannelsen i klinisk børn- og ungepsykologi, Specialiseringsmodulet Intervention grundlagsteori: kognitiv Emneområde: 6.4.4.2.3. Klinisk teori og træning, i børne- unge psykologi (90 timer) tdl. Psykoterp. metoder
- 6 timer i Specialistuddannelsen i klinisk neuropsykologi med børn og unge, Specialiseringsmodulet Emneområde 7.4.4.2.4. Intervention (36 timer)
- 6 timer i Specialistuddannelsen i Psykoterapi med børn og unge Specialiseringsmodulet Emneområde 12.4.4.2.3 Anden teoretisk referenceramme (30 timer) Kognitiv/adfærdsterapeutisk
- 6 timer i tværgående modul i Specialistuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, Sundhedspsykologi med børn og unge
Hvad får du ud af kurset?
Efter endt kursus vil kursisten have kendskab til grundteori bag eksponeringsterapi, herunder dens virkning og fået udvidet sit idekatalog til eksponeringsøveler i forhold til forskellige angstproblematikker og aldersgrupper. Kursisten vil desuden have fået rig mulighed for at træne, hvordan man planlægger og udfører eksponering med en klient i terapien.
Undervisningsform og temaer i kurset
Undervisningsform
En blanding af oplæg, casearbejde, planlægning af eksponering ud fra cases (både cases underviserne har forberedt og som deltagerne evt. præsenterer fra eget arbejdsliv), videoeksempler på eksponeringsterapi samt rollespil.
Temaer
- Teoretisk baggrund for eksponering (grundteori og effektstudier)
- Principper for gradvis eksponering
- Hvordan man introducerer barnet/den unge til rationalet bag eksponering
- Hvordan man opbygger et eksponeringshierarki, en plan for den gradvise eksponering
- Hvordan man udfører eksponering i terapien (in-session eksponering)
- Ideer til hvordan eksponeringen kan se ud ved forskellige angstlidelser, herunder enkeltfobier (flyfobi, edderkoppefobi, nålefobi, tandlægefobi, opkastfobi, fobi for små lukkede rum, fobi for mørke mv.), social fobi, panikangst, separationsangst, generaliseret angst mv.
Datoer og praktisk information
Dato
13. marts 2025, kl. 9-15.30 (svarende til 6 timers undervisning)
Kurset afholdes ved Center for Angst, Institut for Psykologi, Øster Farimagsgade 2A, 3. sal, 1353 Kbh. K.
Pris
2300 kr.
Kaffe/te, formiddags- og eftermiddagssnacks samt frokost er inkluderet i prisen.
Tilkøb af supervision
Vi anbefaler, at alle kursusdeltagere efterfølgende modtager supervision hos underviseren for at få feedback og sparring på, hvordan det lærte er implementeret og anvendes i det daglige. Se mere om supervision her.
Sted
Center for Angst
Institut for Psykologi
Københavns Universitet
Øster Farimagsgade 2A, 3. sal
1353 København K.
Kontakt
Center for Angst
centerforangst@psy.ku.dk
+45 35 32 49 03
(Telefontid hverdage kl. 10-12)
Spørgsmål
Har du spørgsmål til kurset kontakt da centerforangst@psy.ku.dk.
Var det ikke lige det kursus, du søgte? Se vores andre udbudte kurser.