Facilitatoruddannelse i Tryghedscirklen i Dagtilbud (Circle of Security Parenting – Classroom, COSP-C®)
Center for Tidlig Indsats og Familieforskning ved Institut for Psykologi udbyder efteruddannelse til fagpersoner i at blive facilitatorer af Tryghedscirklen i Dagtilbud (Circle of Security Parenting – Classroom, COSP-C®). Tryghedscirklen i Dagtilbud er en tilknytningsbaseret indsats rettet mod at styrke den relationelle kvalitet mellem professionelle omsorgsgivere og børn i dagtilbud (0-6 år).
Tryghedscirklen i Dagtilbud (Circle of Security Parenting - Classroom, COSP-C®) er en videreudvikling af Forældreprogrammet Tryghedscirklen (COSP®). Det er et 8-kapitlers gruppebaseret forløb for professionelle omsorgsgivere der arbejder med børn i alderen 0-6 år, med ekstramateriale specifikt tilpasset dagtilbudskonteksten.
Forløbet er baseret på tilknytningsteori og udviklingspsykologisk viden om børns relationelle behov, og bygger på en grundlæggende antagelse om, at professionelle omsorgsgivere i dagtilbud fungerer som tilknytningsfigurer for barnet. Der er særligt fokus på, at deltagerne tilegner sig viden om, hvilken indflydelse børns samspil med voksne i dagtilbuddet har for deres trivsel og udvikling og på, hvordan man kan omsætte denne viden til praksis med børnene i dagtilbuddet. Endelig er et vigtigt mål med forløbet at udvikle den pædagogiske praksis gennem løbende refleksioner over, hvordan børns adfærd kan forstås i et relationelt perspektiv.
Undervisere på uddannelsen
Uddannelsens indhold og formål
Indholdet i uddannelsen er baseret på indholdet i det amerikanske onlinekursus, som indtil videre har været det eneste tilgængelige kursus for at blive certificeret COSP-C®-facilitator. Samtidig er indholdet tilpasset til den danske dagtilbudskontekst. Med dette 2-dages kursus har du derfor mulighed for at tage efteruddannelsen sammen med andre kommende COSP-C®-facilitatorer, og med undtagelse af dele af videomaterialet vil undervisningen foregå på dansk. Undervejs i efteruddannelsen inviteres du til at reflektere over din tidligere erfaring med relationsbaseret arbejde, og det er derfor en fordel, hvis du allerede har erfaring med at arbejde med professionelle omsorgsgivere og/eller at facilitere COSP®-forløb med omsorgsgivere.
COSP-C®-efteruddannelsens generelle læringsmål
- At kende til forskellen mellem at facilitere COS-modellen med primære omsorgsgivere sammenlignet med professionelle omsorgsgivere i dagtilbud.
- At identificere fejlsignaler hos børn i dagtilbud og bruge denne viden til at støtte den professionelle omsorgsgiver i at bevæge sig væk fra et adfærdsmæssigt perspektiv på barnets udfordringer til et relationelt perspektiv.
- At støtte den professionelle omsorgsgiver i at bruge COS-modellen til at forbedre trivslen blandt både børn og voksne i dagtilbuddet.
- At støtte den professionelle omsorgsgiver i at bruge COS-modellen til at styrke samarbejdet mellem dagtilbuddet og forældre.
Hvem henvender uddannelsen sig til?
Efteruddannelsen som COSP-C®-facilitator er en overbygning på COSP®, og derfor er en uddannelse som COSP®-facilitator en forudsætning for deltagelse på COSP-C®-efteruddannelsen. COSP-C®-efteruddannelsen henvender sig derfor til certificerede COSP®-facilitatorer, der arbejder med professionelle omsorgsgivere, f.eks. pædagogisk personale i vuggestue, børnehave og dagpleje, samt lærere og pædagogisk personale i indskolingen. Hvis du mangler at gennemføre COSP®, kan du se datoer for kommende kurser på Circle of Security Internationals hjemmeside.
Vigtig information
Kurset forudsætter kendskab til 8-ugers COS-P forløbet og manualen. Hvis det er længe siden du har brugt COS-P i praksis, eller hvis du har brug for at få genopfrisket kapitlerne i programmet, kan vi anbefale at du deltager på en brush-up workshop forud for kurset.
Pris og praktisk information
Pris
COSP-C®-efteruddannelsen koster 6000 kr. pr. deltager.
Inkluderet i prisen: forplejning, facilitator-login til circleofsecurityinternational.com samt printet COSP-C® manual, fidelity journal og handouts på dansk.
Praktisk information
COSP-C®-efteruddannelsen består af to hele kursusdage, den 20. og 21. maj 2025 kl. 9-16.
Det er en forudsætning for deltagelse, at man allerede er certificeret COSP®-facilitator.
Læs mere om COSP®-træningen samt se datoer for kommende kurser.
Hvis man som kursusdeltager er fraværende i mere end en halv kursusdag, skal man deltage i en gennemgang af materialet sammen med underviser for at blive certificeret. Dette kan foregå fysisk eller online.
Sted
Center for Tidlig Indsats og Familieforskning
Institut for Psykologi
Københavns Universitet
Øster Farimagsgade 2A, 2. sal, mødelokale 03.2.M202
1353 København K
Kontakt
Center for Tidlig Indsats og Familieforskning
Kursuskoordinator: Amanda Frees
af@psy.ku.dk