Kursusleder, Ph.d., Lektor og Advokat, Center for Market and Economic Law, Københavns Universitet
Bæredygtighedsret – introduktion til regulering af bæredygtighed og ESG
Kurset er en del af
Hvad betyder reguleringen af bæredygtighed og ESG for danske virksomheder og organisationer? Hvornår må man markedsføre et produkt som ”grønt”, ”klimavenligt” eller bæredygtigt? Hvad indeholder Taksonomiforordningen? Hvad er ESG-risici? Hvad skal man rapportere om bæredygtighed? Hvad betyder bæredygtigheds due diligence?
Dette kursus giver dig overblikket og den nyeste viden på området. Samtidig vil du forstå de centrale retlige mekanismer, så du er bedre rustet til den nye regulering, der kommer. Regulering af bæredygtighed har været eksplosiv de seneste år på alle niveauer, både globalt, fra EU og gennem national lovgivning. Hvor bæredygtighed hidtil har været baseret på frivillighed, ser man nu en ren regeltsunami af retligt bindende krav, navnlig fra EU, som forpligter flere og flere virksomheder, offentlig myndigheder og organisationer. Reguleringen er kompleks og behovet for juridisk rådgivning på området er stærkt efterspurgt.
Et super godt kursus
Great teachers, very welcoming
Kursusleder og undervisere
Praktiske spørgsmål
Hvis du har spørgsmål af en praktisk karakter så skriv til: csu@adm.ku.dk
Kursusinformation om bæredygtighedsret
Dit udbytte - få indsigt i reguleringen af bæredygtighed og ESG
Efter deltagelse i kurset vil du:
- Have en dybere viden om reguleringen af bæredygtighed og ESG globalt, på EU-niveau og i Danmark.
- Have indsigt i de vigtigste tendenser i reguleringen.
- Have indsigt i de vigtigste konsekvenser af reguleringen og dens betydning for virksomheder, offentlig myndigheder og organisationer.
- Have forståelse for de mest centrale dilemmaer, som virksomheder må forholde sig til.
- Have indsigt i, hvorledes organisationer og virksomheder arbejder med bæredygtighed i deres strategi.
- Kunne forholde dig både kritisk og konstruktivt til bæredygtighedsreguleringen og rådgive om håndtering af dilemmaer og mulige løsninger.
Kursets indhold - introduktion til reguleringen og bæredygtighedsret
Kursus i bæredygtighedsret giver en grundig introduktion til reguleringen af bæredygtighed og ESG. Den giver dig et overblik over den vigtigste regulering og de centrale retlige mekanismer. Det gælder f.eks. betydningen af menneskerettigheder og ILO-konventioner, EU's Taksonomiforordning, Disclosureforordningen, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Kurset har et erhvervsretligt og praksisnært fokus, og deltagerne vil få solid viden om eksisterende, ny og kommende bæredygtighedsregulering, indsigt i andre organisationers bæredygtighedsdilemmaer, mulige løsninger, og hvordan man strategisk kan arbejde med bæredygtighed.
Indholdsmæssigt behandles bl.a. følgende emner:
- Bæredygtighed - formål med reglerne og de retlige aktører.
- Globale regelsæt til regulering af bæredygtighed.
- EU- regelsæt til regulering af bæredygtighed.
- Danske regler om regulering af bæredygtighed.
- Tværgående tema 1 – bæredygtigheds due diligence.
- Tværgående tema 2 – bæredygtighedsrapportering.
- Tværgående tema 3 – Sanktioner, tilsyn, klage og håndhævelse.
- Fremtidig udvikling, tendenser og juristens rolle i arbejdet med bæredygtighed.
Kurset indeholder desuden en række præsentationer af forskellige organisationers og virksomheders strategier for håndtering af bæredygtighed og ESG.
Deltagerprofiler - fagproffesionelle, der arbejder med bæredygtighed og ESG
Kurset er målrettet fagproffesionelle , der ønsker grundlæggende viden om reguleringen af bæredygtighed og ESG, som allerede arbejder med området eller ønsker indsigt i området. Kurset henvender sig til ledere og medarbejdere i det private og offentlige, som har ansvar for eller arbejder med området, men også til dem, der ikke før har arbejdet med bæredygtighed og ESG, men som ser en strategisk fordel i at få kendskab til området.
Kurset er pointgivende til advokaters efteruddannelse og kursusbevis kan udstedes.
Undervisningsform
Undervisningen tilrettelægges således, at formiddagene fortrinsvist består af mere teoretiske oplæg med fokus på reguleringen, hvorimod eftermiddagene fortrinsvist består af gæsteoplæg fra eksempelvist Dansk Erhverv, diskussioner i grupper og i plenum med større fokus på den praktiske anvendelse af den tilegnede viden på området. Det er hensigten, at de forskellige læringsaktiviteter vil skabe et uformelt, dynamisk og
inspirerende læringsmiljø. Samtidig giver undervisningsformen mulighed for networking med andre deltagere.
Kursets arbejdssprog vil være dansk, dog kan enkelte gæsteforelæsninger være på engelsk.
Interview med Kursusleder Lone Wandahl Mouyal
Bæredygtighedsret: Få overblik, arbejd med dilemmaerne og udvid dit netværk
Lektor Lone Wandahl Mouyal er kursusleder og underviser på bæredygtighedsret. På kurset får du bl.a. overblikket over reglerne, som findes på området – og så får du mulighed for at arbejde praktisk med dilemmaer og udvide dit netværk.
På Lone Wandahl Mouyals kontor står en Rubiks terning med de 17 verdensmål. Den løfter sløret for noget af det, som Mouyal har viet en stor del af sin tid til. Nemlig bæredygtighedsret. Et emne som ifølge hende kan være en af løsningerne på de udfordringer, vi står over for, når det gælder bl.a. klimadagsordenen.
Et ben i hver verden
Lone Wandahl Mouyal er lektor ved det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Her forsker hun i erhvervsret og bæredygtig udvikling, og har især øjnene skarpt rettet mod virksomheders rolle og ansvar i samfundet.
I 2023 udkom derfor bogen Bæredygtighedsret, som Mouyal har været med til at skrive. Her er bæredygtighed, ESG og de talrige regler, som findes på området, i centrum. En af bogens fornemmeste opgaver er at give virksomheder, organisationer, den finansielle sektor og advokatkontorer en survival guide til at forstå reglerne og følge dem.
Men Mouyal har ikke altid bevæget sig rundt på KU’s gange. Hun har også været advokat hos et større globalt advokatkontor og hos en stor dansk bank. Og hos banken kender hun alt til at være en del af et større compliance apparat.
”Meget hurtigt blev jeg konfronteret med flere og flere compliance krav. Mange af dem kom fra EU og var især bæredygtighedskrav, som skulle efterleves”.
Når Mouyal underviser, forstår hun derfor, hvordan det er at navigere rundt i regler og krav på daglig basis.
Læs det fulde interview her: Interview med Lone Wandahl Mouyal
Praktisk information
Sted
Københavns Universitet
Det Juridiske Fakultet
Njalsgade 76
2300 København S
Kontakt
Copenhagen Summer University
csu@adm.ku.dk
Tid og dato
Tilmelding til kurset åbner i januar 2025.